Reacties op hotel-pension Jagtlust

AMPT EPE 213, JUNI 2017

Op de foto in ons juninummer kregen we twee reacties, namelijk van Bert Kwakkel en Henk Freriks. Omdat ze elkaar een beetje overlappen, zijn we als redactie zo vrij geweest ze samen te voegen tot één ‘artikel’. Ook willen we graag vermelden dat deze informatie ook deels op de website staat van ons bestuurslid Gert van den Esschert (lohuizerbrink-epe.nl) en ontleend is aan het boek van Jan Gerard, Epe in prenten en verhalen.

Bert Kwakkel heeft een bescheiden poging gedaan tot het achterhalen van de identiteit van enkele personen op de foto hierboven, daterend rond 1922. Hij schrijft: ‘Van 1985 tot 1988 zat ik op de Hotelschool te Apeldoorn en in de weekends en vakanties heb ik als kelner met veel plezier in Jagtlust gewerkt. Dit verklaart waarschijnlijk mijn interesse in de geschiedenis van het voormalig pension aan de Lariksweg, dat toentertijd in handen was van Jan en Gini Bakker. Jagtlust was in de negentiende eeuw een jachthuis van koning Willem III. Ik vermoed dat het pand rond het jaar 1900 in particuliere handen kwam. Eigenaar werd toen ene Gerrit van der Gen, gepensioneerd adjudant-onderofficier in het Oost-Indisch leger. Hij overleed te Epe op 8 december 1901, slechts 54 jaar oud. Zijn echtgenote, Cornelia Freriks, heeft na het overlijden van haar man een pension van Jagtlust gemaakt. Vanaf 1902 wordt er regelmatig voor gasten bestemde post geadresseerd aan ‘de wed. mejuffrouw G. van der Gen’. Cornelia Freriks heeft, mogelijk vanwege financiële redenen, Jagtlust verkocht aan haar broer Hendrik Freriks. Deze Hendrik was als tuinman werkzaam op huize Dalstein te Ellecom. Het zou kunnen zijn dat hij in Jagtlust een goede locatie zag om een eigen boomkwekerij te beginnen. En passant kon hij dan zijn schoonzuster financieel ondersteunen, na het wegvallen van haar echtgenoot. Naar verluidt heeft Hendrik Freriks door hem gekweekte populierenbomen aan de
gemeente Epe geschonken. Deze werden rond 1930 geplant aan wat thans de Populierenlaan is.

Deze Hendrik was getrouwd met Gerritje Beumer. Zij kregen samen twee zonen: Reinder en Hendrikus. Reinder werd landbouwer en trouwde in 1904 met Jannetje van Lohuizen. Hendrikus werd manufacturier en trouwde in 1915 met Willemina van Limburg.
De weduwe Cornelia Freriks hertrouwde op 22 september 1915 te Rotterdam met Pieter Mol. Het echtpaar vestigde zich aan de Parkweg 65 te Epe. Het zal zich vanaf die datum niet meer, of slechts zijdelings, met de bedrijfsvoering van pension Jagtlust hebben bemoeid.
Het lijkt aannemelijk dat Hendrikus het pension van zijn tante vanaf 1915 heeft voortgezet en dat zijn vader de boomkwekerij exploiteerde. Hendrikus Freriks liet Jagtlust in 1923 ingrijpend verbouwen.
Voor de goede orde heb ik ook een prentbriefkaart uit dezelfde periode bijgesloten waarop volgens mij identieke personen staan afgebeeld, in ieder geval de moeder met haar kind.’

Deze laatste informatie wordt bevestigd door Henk Freriks, eigenaar van bungalowpark De Rietberg: op de kaart is Willemina Freriks-van Limburg te zien, met haar zoon Hendrik, die op Jagtlust geboren is op 2 februari 1921 en overleden is op 29 april 1979, enkele maanden na het overlijden van zijn moeder Willemina op 26 januari 1979. Het echtpaar Hendrikus en Willemina Freriks-van Limburg woonde aan de Jagtlustweg 7.

Kwakkel vervolgt:
‘Opdrachtgevers voor het vervaardigen van prentbriefkaarten mochten vaak als “beloning” poseren voor de fotograaf, in dit geval boekhandelaar Japie Scholten. Beide prentbriefkaarten dateren van vóór de verbouwing, dus van vóór 1923.
Nieuwsgierig ben ik vooral naar de eigenaars/bewoners van Jagtlust en de vraag of koning Willem III er tijdens zijn jachttochten ooit zelf heeft verbleven. Helaas weerhouden werk, tijd en afstand mij ervan om hier zelf onderzoek naar te doen in het streekarchief.’

Deze foto van Jagtlust komt uit het archief van Bert Kwakkel en is van rond 1902.